Новини

Поправителна сесия

Публикувано на

Поправителния изпит ще даде втори шанс да си довършите проекта -- точките от домашните ще се броят, така че ще е все едно се явявате на редовен изпит.

 • Място: Зала 013, в мазето
 • Дата: 1ви Септември
 • Време: 15:00

Ако решите да идвате, пишете ни един мейл на fmi@rust-lang.bg, да знаем колко хора да очакваме. Ако предпочитате да получите нови точки от домашни, просто запишете курса през новия семестър.

Край на издание 2018

Публикувано на

Изпита мина, оценките са нанесени, октомври месец е следващото издание. Ако не сте успели да си направите проекта навреме, ще има поправителна сесия и ще можете да го защитите тогава. Можете да си смените проекта, но пишете навреме, да сме наясно. Точките от домашни се запазват, така че ако не сте доволни от тях, вариант е просто да запишете курса следващия семестър.

Надяваме се, че ще продължите да се интересувате от Rust и сами да се занимавате с него -- има доста ресурси, има и конференции, и ще продължим да пускаме тук-таме интересни неща в discord-а на курса, ако решите да останете в него.

Край на лекциите, начало на сесията

Публикувано на

Първо, понеже се забавихме с четвъртото домашно, пуснато е като бонус. Ако сте писали предишните три домашни няма нужда да го правите, но ако сте пропуснали можете да изкарате бонус точки: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/4

Точките от предишните три домашни ще бъдат скалирани - максимума беше 15, а става 20. Бонус домашното също ще дава 20 точки. Ще признаем максимум 60 точки от домашни, с идеята, че няма смисъл да пишете бонус домашното, ако вече имате точките.

Общо точките, които може да изкарате са:

 • 60 точки от домашни
 • 60 точки от проект
 • точки от предизвикателства и други бонуси

Формулата за оценяване се запазва както я обявихме на първата лекция, а именно:

 • 60т. за 3
 • 75т. за 4
 • 90т. за 5
 • 105т. за 6

Относно проектите - крайно време е тези, които не са си избрали тема да го направят и да пишат или в канала #projects, или на fmi@rust-lang.bg. Ще изчакаме още малко и ще почнем да търсим хората индивидуално по e-mail. Приемаме, че който не е избрал тема за проект, няма да се явява на изпит.

Проектите се оценяват по следната схема:

 • 30т. за функционалност - доколко сте имплементирали това, което сте казали, че ще правите
 • 15т. за стил - доколко сте писали на Rust, а не на език X в синтаксиса на Rust. Ще санкционираме прекомерна употреба на unwrap, индексиране, clone и подобни. Вместо това очакваме error handling, pattern matching, итератори, референции, ...
 • 15т. за тестове - не очакваме тестовете да покриват 100% от кода, но е добре да изтествате поне базовата си логика

Защитата на проектите ще бъде на 16 февруари (събота) от 11:00 до 15:00 в зала 02.

Успешна сесия!

Весели празници, мислете за проекти

Публикувано на

Този четвъртък няма да имаме лекция, понеже не мислим, че ще има особено много желаещи толкова близко до празниците. Ще се видим пак на 3ти януари, четвъртък. Ще имаме цяла зимна ваканция да ви подготвим интересен материал за лекции и да планираме 4то домашно.

Вашата задача по време на празниците е да мислите интензивно за това какъв проект искате да ни покажете на края на сесията. В някой момент на януари ще сложим краен срок за подаване, така че бъдете готови да направите предложение.

Някои идеи за проекти, които съм предложил миналата година: https://2017.fmi.rust-lang.bg/topics/58.

Избраните проекти от студентите в миналогодишния курс: https://2017.fmi.rust-lang.bg/topics/81.

Разбира се, ако просто си изберете нещо, което вече е правено, ще ви предложим промени. Идеалния проект за нас е нещо, което вие искате да направите за да го ползвате, или защото ви е интересно да научите нещо, или просто да го сложите в github, за да се похвалите после :). Ако до крайния срок не може да се спрете на нещо, свържете се с нас и ще ви измислим ние някакъв проект. Или хвърляйте зар. Или направете проект за хвърляне на зар с конфигурируеми random дистрибуции, графичен интерфейс, брой зарове, брой стени на зара... Идеи за проект има навсякъде!

Когато изберете тема, опишете я в discord чата, по възможност в #projects канала. Или ни пратете идеята по мейл, ако се срамувате, но споделянето с колегите може да им даде хитра идея и да избегне дубликати.

Трета задача, второ предизвикателство

Публикувано на

Трета задача е пусната: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/3. Базов тест може да намерите тук: https://github.com/fmi/rust-homework/blob/master/03/test_basic.rs

Също така е пуснато едно малко предизвикателство: https://fmi.rust-lang.bg/challenges/2.

И двете имат краен срок до следващия вторник, 18ти декември, 17:00. Ако това ви изглежда като твърде много работа за една седмица, имайте предвид, че 1) имате една седмица + (почти) 1 ден, и 2) решението на предизвикателството може да ви помогне значително да си изтествате решението на домашното. Не е сложно, но трябва да си припомните някои неща от лекции и/или да се разровите в документацията на разни smart pointer-и.

Както винаги, съветваме ви да почнете по-отрано, за да имате време за четене на документация, медитиране върху компилаторни грешки, и питане на въпроси по неясни неща. Игнорирайте съвета ни at your own peril.

Втора задача

Публикувано на

Втора задача е пусната, в някакъв никакъв ден по някакво никакво време. По тази причина, ще ви дадем време до следващия понеделник, 26ти, да я довършите. Това са цели два уикенда.

Задачата не е трудна, но за сметка на това е досадна. In a good way. Надяваме се да ви упражни боравенето с floating point числа и да ви подбуди да разгледате внимателно имплементацията на операторните trait-ове.

Задачата се намира тук: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/2. Почвайте отрано, защото тази има шанс да не ви се компилира, ако не я докарате just right.

Първо предизвикателство

Публикувано на

Първо предизвикателство е пуснато: https://fmi.rust-lang.bg/challenges/1. Надяваме се да не е твърде предизвикателно -- целта е просто да получите допълнителен шанс да се упражните и да компенсирате, ако ви липсват точки от изпуснати домашни.

Задачата ще ви донесе 5 точки, ако е успешна. Внимавайте! Задачата или ще мине всички тестове, или ще се провали. Т.е. ще получите или 5, или 0 точки. Така че мислете внимателно по условието и го имплементирайте правилно. Ако има нещо неясно или неточно, питайте.

Напомняме, че предизвикателството е самостоятелна работа, така че задавайте въпроси само по условието, не по конкретен код. Имате време до следващия четвъртък.

Първа задача

Публикувано на

Първа задача е публикувана и чака да я накодите: https://fmi.rust-lang.bg/tasks/1. Можете да намерите примерен тест в github репо-то rust-homework. Изтеглете си го, проверете дали върви както трябва (вижте коментара в горната част на теста), и се погрижете кода ви да се компилира и да минава поне този базов тест, преди да го submit-нете.

Силно ви съветваме да почнете отрано и да качвате решенията си през интерфейса. Дори да са частични. Можете да ъпдейтвате решенията си колкото пъти искате докато крайния срок приключи. Ние ще оценим последната версия.

Ако имате каквито и да е въпроси по условието, свободно питайте в discord. Ще изясним каквото можем, ще коригираме каквото се наложи.

Отбелязваме, че НЕ post-вате части от кода си в discord, или където и да е другаде. Домашното е самостоятелно. Това, което можете да post-вате, са допълнителни тестове, които сте си написали, и смятате, че ще са полезни за колегите ви. Може да ги споделите през github, bitbucket, каквото си пожелаете.

Административни неща

Публикувано на
 • Лекциите ще се водят всеки вторник и четвъртък от 19:15 до 21:00, в зала 101.
 • Discord-а на курса може да се намери тук: https://discord.gg/FCTNfbZ. Ако някой има въпроси за курса или за Rust, присъединете се.
 • Нулевата лекция може да се намери в секция "Материали", ако искате да я прегледате.

На този сайт евентуално ще можете да се регистрирате, но засега ще трябва да изчакате.